Informații utile

Vă stăm la dispoziție cu informații și sfaturi. Nu ezitați să ne întrebați!

Viciile de refracție sunt afecțiuni oculare datorate modificării formei ochiului care împiedică focalizarea exactă (perfect clară) a imaginilor pe retină, creându-se din această cauză imagini neclare. Cauzele sunt variate, de la scurtarea sau alungirea congenitală a globului ocular, modificări ale formei corneei ori anomalii ale cristalinului.

Refracția este procesul de schimbare a direcției razei de lumină la trecerea prin cornee și cristalin (mediile refractive ale ochiului). În cazul unui ochi emetrop acest lucru face ca imaginea obiectelor pe care le privim să fie proiectată exact pe maculă, zona retinei cu cea mai mare densitate a celulelor cu conuri. Celulele cu conuri sunt fotoreceptorii responsabili pentru vederea clară a detaliilor.

Principalele vicii de refracție sunt:

De asemenea, se întâlnesc combinații ale astigmatismului cu celelalte trei vicii de refracție.

Tipuri de lentile aeriene și tratamente ale lentilelor.

Tratamentele aplicate lentilelor îmbunătățesc calitatea lor și asigură un confort sporit la purtarea îndelungată a ochelarului (la condus, utilizarea calculatorului, citit), datorită reducerii reflexiilor și a creșterii transparenței lentilelor. În același timp, tratamentul antireflex conferă lentilelor rezistență sporită și facilitează curățarea lor. (citește mai mult despre tratamentele lentilelor)

Lentilele monofocale, lentile multifocale

Lentilele monofocale sunt destinate fie pentru corectarea vederii de aproape (hipermetropie, prezbiopie), fie pentru departe (miopie).

Lentilele multifocale:

  • Bifocale optimizate pentru vedere la distanță și aproape,
  • Trifocale optimizate pentru vedere la distanță, intermediar și aproape
  • Progresive optimizate pentru vedere la distanță , intermediar și aproape
  • Degresive optimizate pentru lucrul la birou unde este necesară acuitate vizuală foarte bună pentru aproape și intermediar.

Lentilele bifocale pot asigura corectarea vederii pentru distanță și aproape cu aceeași lentilă, delimitarea zonei pentru aproape fiind vizibilă.

Lentilele progresive elimină necesitatea purtării mai multor perechi de ochelari și sunt recomandate persoanelor cu vârsta peste 40 ani, dinamice și exigente care au nevoie de confort optic pentru distanță, intermediar și aproape. Aceste lentile vă asigură o calitate a vederii foarte apropiată de cea naturală, fiind lentilele cele mai avansate din punct de vedere tehnologic.

Lentilele fotocromatice sunt recomandate persoanelor care sunt sensibile la lumina naturala puternică atât pe timpul verii cât și iarna. Ele sunt incolore in spațiile închise și se inchid la culoare în aer liber, sub acțiunea razelor ultraviolete, în funcție de intensitatea acestora. Lentilele fotocromatice sunt disponibile pe sticla organică dar și material plastic, în toate variantele (monofocale, bifocale și progresive).